måndag 1 december 2008

Ljus och färger

Satt och slötittade på teve... känns det igen? I alla fall så hamnade jag på femman och Boston tea party. Jag har bara sett reklamen innan och aldrig lyckats zappa in själva programmet. Men det gav mig en idé eller kanske snarare en teologilektion. Jag fattar inte riktigt upplägget men en av personerna i panelen förklarade fenomenet färg och att det mesta är svart i mörker. Utan ljus finns inga färger, eftersom det är i ljuset färgerna finns och olika saker reklekterar tillbaka olika ljusstrålar och vi uppfattar det som om blomman är röd eller tröjan blå. Men utan ljus har grejerna ingen färg.

Gud är ljus. Gur vill ge oss färg. Från Gud kommer allt det vackra och färgglada. Det ljuset får vi reflektera tillbaka på olika sätt beroende på vilka vi är. Utan Gud blir det mörkt och färglöst.

Så när Gud ger oss ljus kan vi stänga om våra liv och fortsätta vara mörka rum eller glänta på dörren och upptäcka färger vi aldrig kunnat drömma om. Advent är ju vänta på just världens ljus, Guds ljus rätt in i våra liv. Vi kan få låta Guds ljus lysa vidare genom våra liv så att alla möjliga färger reflekteras.
L

Inga kommentarer: